EATING OUT IN ISTANBUL

12 05 2013

 In our stay in Istanbul knowing the past to undertnad the present, the KPUP Comenius could also learn about and taste delicious traditional dishes from Turkish gastronomy.

En nuestra estancia en Estambul conociendo el pasado para entender el presente, el equipo KPUP Comenius también pudo aprender y saborear deliciosos platos de la gastronomía turca.

Turkish cuisine (Turkish: Türk mutfağı) is largely the heritage of Ottoman cuisine, which can be described as a fusion and refinement of Central Asian, Caucasian, Middle Eastern, Mediterranean and Balkan cuisines. Turkish cuisine has in turn influenced those and other neighbouring cuisines, including those of Western Europe. The Ottomans fused various culinary traditions of their realm with influences from Middle Eastern cuisines, along with traditional Turkic elements from Central Asia (such as yogurt), creating a vast array of specialities—many with strong regional associations.

Cocina turca (turco: Türk Mutfagi) es en gran parte la herencia de la cocina otomana, que puede ser descrita como la fusión y el refinamiento de Asia Central, el Cáucaso, Oriente Medio, la cocina mediterránea y los Balcanes y a su vez influida poraotras cocinas vecinas, incluidos las de Europa Occidental. Los otomanos fusionaron diversas tradiciones culinarias de su reino, con influencias de la cocina de Oriente Medio, junto con elementos tradicionales turcos de Asia central (como el yogurt), y la creación de una amplia gama de especialidades, muchos con fuertes asociaciones regionales .

Frequently used ingredients in Turkish specialties include: lamb, beef, chicken, fish, eggplants, green peppers, onions, garlic, lentils, beans, and tomatoes. Nuts, especially pistachios, chestnuts, almonds, hazelnuts, and walnuts, together with spices, have a special place in Turkish cuisine, and are used extensively in desserts or eaten separately. Preferred spices and herbs include parsley, cumin, black pepper, paprika, mint, oregano, pul biber (red pepper), allspice and thyme. Olive are also common on various breakfasts and meze tables frequently.

Ingredientes utilizados con frecuencia en especialidades turcas son: cordero, carne de res, pollo, pescado, berenjenas, pimientos verdes, cebolla, ajo, lentejas, frijoles y tomates. Frutos secos, especialmente los pistachos, castañas, almendras, avellanas y nueces, junto con las especias, tienen un lugar especial en la cocina turca, y son ampliamente utilizados en postres o comidas por separado. Las specias y hierbas preferidas incluyen perejil, comino, pimienta negro, el pimentón, la menta, el orégano, el pul biber (pimienta roja), pimienta y tomillo. Las olivas también son comunes en varios desayunos y en las mesas de meze frecuentemente.

Although fast food is gaining popularity and many major foreign fast food chains have opened all over Turkey, Turkish people still rely primarily on the rich and extensive dishes of Turkish cuisine. In addition, some traditional Turkish foods, especially köfte, döner, kokoreç, börek and gözleme, are often served as fast food in Turkey. Eating out has always been common in large commercial cities.Esnaf lokantası (meaning restaurants for shopkeepers and tradesmen) are widespread, serving traditional Turkish home cooking at affordable prices.

Aunque la comida rápida está ganando popularidad y muchas de las principales cadenas de comida rápida extranjera han abierto todas partes de Turquía, los turcos todavía dependen principalmente en los platos ricos y extensos de la cocina turca. Además, algunos alimentos tradicionales turcos, especialmente köfte, döner, Kokorec, börek y gözleme, se sirven a menudo como la comida rápida en Turquía. Salir a comer siempre ha sido común en las grandes ciudades comerciales. Los Esnaf Lokantası (que significa restaurantes para tenderos y comerciantes) están muy extendidas, que sirve tradicional cocina casera turca a precios asequibles.

A Turkish meal usually starts with a thin soup (çorba). Soups are usually named after their main ingredient, the most common types being; mercimek (lentil) çorbası, yogurt, or wheat (often mashed) called tarhana çorbası. Delicacy soups are the ones that are usually not the part of the daily diet, such as İşkembe soup and paça çorbası, although the latter also used to be consumed as a nutritious winter meal. Before the popularisation of the typical Turkish breakfast, soup was the default morning meal for some people.

Una comida turca por lo general comienza con una sopa fina (CORBA). Las sopas se nombran generalmente según su ingrediente principal, siendo los tipos más comunes; mercimek (lentejas) Corbasi, yogurt, o el trigo (a menudo puré) llamada tarhana Corbasi. Sopas delicadeza son los que generalmente no son parte de la dieta diaria, como la sopa de İşkembe y Corbasi Paca, aunque esta última también se utiliza para ser consumida como una comida nutritiva en invierno. Antes de la popularización del desayuno típico turco, la sopa era la comida de la mañana por defecto para algunas personas.

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